Client Wellington Management Inc.
Location Richfield, Minnesota
Scope Busy 1.22-acre retail/restaurant project with public space development

Lyndale Station

Project Details

Westwood’s Role

  • Surveying
  • Construction Staking
  • Civil Engineering
  • Landscape Architecture

Overview

This project was a city and private developer collaboration to turn a highly visible street corner in the community into a desirable destination. The 1.22-acre, 8,000 SF retail/restaurant plan was Phase 2 in the development of the Lyndale Station project. Westwood was involved in Phase 1 and was a natural fit for helping complete the project. As part of the development agreement, the city required community outdoor spaces and a bus shelter to be incorporated into the project.  Expectations were high for a beautifully integrated sculpture plaza to match Phase 1 in streetscape design.  

Limiting Disruption for Existing Tenants

With Phase 1 of the project complete, it was paramount that Phase 2 construction not impact any tenants in the Phase 1 areas. 

Adhering to the master plan image was a huge part of Phase 2 in that the streetscape plan needed to blend in with Phase 1. To accommodate multiple potential tenants, several site plans were created which included various building shapes and potential drive-through options. However, these numerous site plans created the challenge of keeping the streetscape blended in. The development agreement also called for developing the public space within a limited time period which created timing challenges on lease negotiations.

Each tenant had its own requirements to meet. Integrating a coffee shop with outdoor seating and a drive-through within extremely tight property constraints became a design challenge, especially when outdoor menu boards, screening, utility locations, and traffic flow were factored in. The restaurant patio required a design with ADA accessibility. During the design process, Westwood needed to demonstrate to the city how all these elements would function and integrate with the streetscape and public areas.

Supporting Private and Public Interests

Along with the enhanced streetscape design, in the public area, two existing bus stops needed to be relocated to coordinate with a new bus shelter and pedestrian plaza.  One of the bus shelters was redesigned with an urban look to match the building architecture, but it also integrated the project’s trash enclosure and created the framework for the relocated sculpture and public plaza. The project used architectural metal panels, ornamental fence, decorative lighting, pavement patterns, and strategic landscape to develop attractive site amenities for tenants and the community at large. 

This public/private collaboration was successful in part due to Westwood’s ability to address issues quickly, provide an integral design, and maintain good working relationships with the city throughout the process.