Client Opus
Location Sioux Falls, South Dakota
Scope 70-acre, 570,000 SF master-planned development

The Shoppes at Dawley Farm

Project Details

Westwood’s Role

  • Civil Engineering; Stormwater, Drainage, Utilities, and Traffic Evaluation
  • Master Planning; Roundabout, Road Infrastructure, Big Retail Building, Parking, Drive Aisle Traffic Circulation, Pedestrian Connections, and Landscape
  • Landscape Architecture; Final and Phased Planting Plans for Developed Retail Parcels, Entry Drives, and Future Improvements

Overview

The Shoppes at Dawley Farm is a regional destination and open shopping center. Master planning for a cohesive and well-planned design required big-picture thinking to ensure the infrastructure of this 70-acre, 570,000-SF development accommodated existing and future retail, as well as visualizing future phases and planning for a unified look even when the center is only partially built.

Need for Maximum Flexibility

Master planning a large-scale development adds complexity to the process. The developer needed maximum flexibility with a constantly evolving plan. Westwood’s team provided concept plans for various uses and acted as an overall partner in the process of planning by creatively and fluidly adapting to the ever-changing needs to fit potential tenants.

Landscape areas, with a mix of trees, shrubs, and perennials, were strategically placed along the main drive aisles and primary parking perimeters to create a sense of place and buffer the large pavement areas, while preserving key visibility to tenant signage. 

Designing for the major retail shopping center included both public and private street circulation and infrastructure that also needed connections to other future development parcels.  This involved staging of street design, including a future round-about along with entry way, truck turning lanes, utilities, accommodation of a power line corridor running through the west side of the property, and regional stormwater design for the retail center as a whole rather than each individual parcel.

A Collaborative Approach

The city looked at this project from a regional perspective requiring how the project fit within the public roadway system, existing adjacent retail users, and adjacent future development. Westwood's methodical and collaborative approach with the planning commission, city council, architect, client, and neighborhood was a key ingredient to obtaining approvals and keeping the project on track for initial construction.